در گذشته یکی از چالش ها در ساختمان این بود که با قطع منبع تغذیه آب کلی در سایر قسمت ها نیز آب قطع میشد. بنابراین برای حل این مشکل از شیر پیسوار در قسمت های مختلف شیرآلات ساختمان استفاده می شود، تا در صورت لزوم بتوان تنها آب یک قسمت را قطع کرد و مشکل پیش آمده را رفع نمود، بدون اینکه آب سایر قسمت های ساختمان قطع شود. در واقع شیر پیسوار برای کنترل کردن آب ساختمان استفاده می شود، که نام دیگر آن شیر توپی زاویه دار است. لوله های آب گرم و سرد شیرهای پیسوار جداگانهای دارند و به خروجی هر کدام از آنها یک شیر پیسوار وصل می شود و کنترل آب را بسیار آسان می کند. شاید بد نباشد مقاله روش های از بین بردن لکه توالت فرنگی را نیز مطالعه کنید.
شیر پیسوار چیست؟
شیر پیسوار به انگلیسی brass angle ball valve نامیده می شود و کاربرد این شیرهای اغلب برای زیر ظرفشویی و لباسشویی می باشد. به همین دلیل به آن ها شیر پیسوار ظرفشویی و لباسشویی هم میگویند. بعد از لوله کشی گالوانیزه آب ساختمان در زیر سینک و روشویی و جایی که برای نصب ماشین لباسشویی در نظر گرفته شده محلی مشخص شده که هرکدام یک جفت شیر پیسوار نصب میشود و معمولاً با استفاده از اتصالات گالوانیزه و نوار تفلون یا تفلون مایع انجام می شود. نصب شیر فیلتر دار پیسوار با اینکه مقداری از سنگریزه ها را می گیرد ولی به این معنی نیست که آب را کاملاً از مواد سنگین پاک می کند و به جای دستگاه تصفیه آب کار می کند. باید هر چند وقت یکبار شیر پیسوار را باز کنید و آن را تمیز کنید چون در غیر این صورت فشار آب شما افت خواهد کرد.
انواع شیر پیسوار:
شیرهای پیسوار در جنس های برنجی، چدن، سرب، استیل و پلاستیکی ساخته می شوند و بهترین جنس آنها چدن و برنج است. شیر های سربی بعد از مدتی سرب را وارد آب می کنند و برای سلامتی مضر هستند.
شیرهای پیسوار به لحاظ فیلتر به دو دسته فیلتر دار و بدون فیلتر تقسیم می شوند. در شیرهای پیسوار فیلتردار سنگ ریزه ها و شن های موجود در آب جدا می شود و اجازه نمیدهد که مواد اضافی و زاید وارد تجهیزات لوله کشی بشود.
همچنین شیرهای پیسوار با دسته آبی رنگ برای آب سرد و با دسته قرمز رنگ برای آب گرم در بازار وجود دارد. در برخی موارد مثل ظرفشویی و روشویی سرویس نیاز به آب سرد و گرم داریم ولی برای توالت فرنگی فقط از آب سرد استفاده می شود.
از نظر طراحی شیرهای پیسوار به ساچمه ای و کلیدی نیز تقسیم میشوند. در مورد شیر پیسوار ساچمه ای و کلیدی می توان گفت، تفاوت آنها در شکل ظاهری آنهاست. و سهولت در باز و بسته شدن آنها.
نحوه کارکرد شیرهای پیسوار:
شیر پیسوار دارای یک دسته است با حرکت ربع گرد که با باز و بسته کردن آن شدت فشار جریان آب را به سمت شیرآلات می تواند کنترل کند. شیر پیسوار از جمله شیرهای توپی است. یعنی داخل شیر پیسوار یک توپ سوراخ دار و گرد وجود دارد که وقتی شیر باز است سوراخ توپی در جهتی قرار میگیرد که آب را از خود عبور می دهد و وقتی بسته می شود (یعنی دسته را ۹۰درجه می چرخانید) مسیر آب بسته می شود.
کاربرد شیر پیسوار:
شیر های پیسوار را در زیر سینک ظرفشویی آشپزخانه، روشویی سرویس بهداشتی، توالت فرنگی و در انتهای لوله خروجی ماشین ظرفشویی و لباسشویی استفاده می کنند. همچنین در ماشین های ظرفشویی و روشویی از شیر پیسوار استفاده می کنند چون گاهی باید به صورت موقت آب قطع شود و این کار به عهده شیر پیسوار است.
زمانی که نیاز به تعمیرات دارید و باید آب یک قسمت به طور موقت قطع شود ولی سایر قسمتها مثلاً دستشویی یا حمام و غیره آب داشته باشد، شیر پیسوار به شما کمک میکند.
همچنین شیر پیسوار میتواند شدت جریان آب را هم کنترل کند. به این صورت که با نیمه باز گذاشتن شیر از فشار آب کم می شود و به تجهیزات در اثر فشار بالای آن وارد نمی شود.
همچنین از شیر پیسوار در صنایع مختلف هم میتوان استفاده کرد: برای مثال در سیستم های آبرسانی و آبیاری صنایع کشاورزی و لوله کشی های صنعتی. به طور کلی شیرهای پیسوار را برسر لوله های انتقال دهنده سیالات غیر خورنده می توان استفاده کرد.
ویژگی شیرهای پیسوار:
شیرهای پیسوار ویژگی های مختلفی دارند که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد،
- جنس روکش این شیر ها از جنس نیکل و کروم است و باعث افزایش مقاومت آن می شود.
- دمای آبی که این شیر ها می توانند از خود عبور دهند از ۱۵ تا ۹۰ درجه سانتیگراد است.
- شیرهای پیسوار مقاوم و دارای عمر بالایی هستند.
- در ساختمان بسیار کاربرد دارند.
سایز انواع شیر پیسوار به شرح زیر است:
سایز شیرآلات برنجی بستگی به شلنگ دوسر مهره شیر برداشت روی سینک دارد. مثلا اگر سایز شیلنگ تست دوسر مهره ۳.۸ باشد باید شیر پیسوار مدل ۱.۲ به ۳.۸ را باید استفاده کنید و اگر شلنگ شما ۱.۲ باشد می توانید از شیر پیسوار ۱.۲ به ۱.۲ اینچ را استفاده کنید.
تعمیر یا تعویض شیر پیسوار:
شیرهای پیسوار عمر بالایی دارند و زمان زیادی می توان از آن استفاده کرد اما اگر سختی و آلاینده های آب زیاد باشد ممکن است رسوبات در آن تجمع کنند و طول عمر آن کاهش پیدا می کند. علائمی مثل نشتی آب از محل اتصال یا گیر کردن شیر پیسوار در هنگام باز و بسته کردن می تواند نشانه خراب شدن آن باشد. برای آب بندی شیر بهتر است دور آن نوار تفلون بپیچید.
محصولاتی که از جنس سربی هستند و با کیفیت ساخته شده اند، بعد از مدتی پوسیده می شود و با شکستگی شدید شیرآلات مواجه می شوید که برای تعویض باید آب ساختمان را قطع کنید و بعد با دقت همه شیرها و لرزه های شکسته را از لوله خارج کنید، تا قطعه خرد شده در داخل لوله جان نماند و باعث ایجاد دردسرهایی شود و بعد از خارج کردن قطعات شیر جدید خریده و جایگزین کنید .
نصب شیر پیسوار:
- قبل از هر چیز باید شیر پیسوار را متناسب با شیر آلات مورد استفاده خریداری کنید.
- ابتدا باید آب را از منبع تغذیه قطع کرد.
- به دور نری شیر پیسوار برعکس از عقربه های ساعت نوار تفلون بپیچید (حدوداً ۱۰ دور) تا وقتی آن را می چرخانید یا سفت می کنید باز نشود.
- بعد از اینکه شیر در لوله جاگیری شد، با استفاده از یک آچار آن را سفت کنید.
- سپس فلکه شیر پیسوار را وصل کنید و فلکه آب را دوباره باز کنید.
- شلنگ را به شیر پیسوار متصل کنید و آب را باز کنید.
- نشتی آب را چک کنید.
- ارتفاع استاندارد نصب شیر پیسوار ارتفاع نصب شیر پیسوار برای آبرسانی به شیر دستشویی و ظرفشویی از کف تمام شده بهتر از ۵۵ سانتی متر باشد. بنابراین این ارتفاع برای نصب شیر پیسوار مناسب است.
نکات مهم در مورد شیر های پیسوار:
- بهتر است شیر پیسوار ساچمه ای خریداری کنید چون کاربرد آن نسبت به کلیدی راحت تر است.
- به آلیاژ و جنس شیر ها توجه کنید.
- قیمت شیر پیسوار فیلتردار نسبت به بدون فیلتر بیشتر است.
- این شیرها یک بار تنظیم می شوند و تا تغییر وضعیت بعدی در همان حالت باقی میماند.
- شیرهای پیسوار طراحی مناسبی دارند و در فضاهای بسیار کوچک نصب می شوند.
- تعمیر و تعویض آنها بسیار آسان است.
- تبدیل های سایزی را به سایز دیگر تبدیل می کند از تبدیل ها برای شلنگ های پیسوار استفاده می شود. شلنگهایی که سایز مهره آن ۳.۸ باشد ولی سایز رزوه شیر پیسوار ۱.۲ باشد، که این تبدیل سایز ۳.۸ را به ۱.۲ تبدیل می کند.
سخن آخر:
شیر پیر سوار یک ماده کاربردی سیستم لوله کشی و شیرآلات ساختمان است و وجود آن در هر سیستم لوله کشی لازم است. چون هم فشار و جریان آب را تنظیم میکند و از طرفی تا حد زیادی از هدر رفت آب جلوگیری میکند. در این مقاله سعی شد ویژگی این شیر ها و انواع آن توضیح داده شود. امید است با مطالعه این مقاله دقت شما در انتخاب این نوع شیر افزایش پیدا کند.
:: برچسبها:
شیرپیسوار ,
لوله بازکنی ,
لوله بازکنی تهران ,
:: بازدید از این مطلب : 549
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0